Systematisch optimaliseren met de PDCA-cyclus

Door systematische verbetering zorg je voor een efficiëntere aanpak met betere processen, producten en diensten tot gevolg. Je zal als organisatie dus makkelijker groeien, minder geld verliezen en je meer kunnen focussen op je core business. Dit allemaal verwezenlijk je met de handige PDCA-tool die zijn nut al bij vele ondernemingen internationaal heeft bewezen. Ook jij bent gebaat met deze methode!

Wat is de PDCA-cyclus?

De PDCA-cyclus is een tool om je werk, processen en organisatie continu te optimaliseren en te vernieuwen. Dit doe je door de vier stappen van de cyclus te volgen: je definieert doelen (plan), voert het plan uit (do), meet de voortgang (check) en stuurt bij waar nodig (act).

Voor wie is de PDCA-cyclus?

Elke organisatie, groot of klein, profit of non-profit, welke sector dan ook, heeft baat bij deze tool. Ook voor individuele medewerkers is deze tool handig voor projecten en dagelijks werk. Met de PDCA-cyclus kan je zowel de verschillende onderdelen van je organisatie, als je individueel werk verbeteren.

Wat zijn de voordelen van de PDCA-cyclus?

Er zijn heel wat voordelen verbonden aan het gebruik van de PDCA-cyclus.

 • efficiëntie: door systematisch met elk probleem om te gaan bespaar je veel tijd en ga je efficiënter te werk.
 • continue verbetering: door continu de cyclus te blijven herhalen, ga je tot een steeds beter resultaat komen. Je gaat zo blijven groeien als persoon en bedrijf.
 • doordachte beslissing: door de continue analyse, kan je op basis van waardevolle informatie een doordachte beslissing nemen.
 • concurrentievoordeel: door de constante cyclus van aanpassen en analyseren, ga je je problemen voor zijn en snel kunnen reageren op veranderende omstandigheden, waardoor je een voordeel hebt op je concurrenten.
 • risico’s verminderen: door herhaaldelijk te analyseren en verbeteren, identificeer je sneller fouten en risico’s.

Wat doen we voor jou?

We geven een training over de PDCA-cyclus om opportuniteiten, vragen en problemen doordacht en gestructureerd aan te pakken.

 • Door opportuniteiten te grijpen, krijg je concurrentievoordeel op de markt.
 • Met vragen op te lossen, bewaar je een duidelijk overzicht van de werking van je organisatie.
 • Door problemen aan te pakken, verlaag je risico’s en kosten.

We leren je de cyclus toe te passen zodat je op het einde een tool in handen hebt waarmee je geld en tijd kunt besparen.

Wat zit er in de opleiding over de PDCA-cyclus?

Met onze training leer je de cyclus toepassen. Je bekijkt elke stap van de PDCA-cyclus op een praktische manier. Ook word je gewaarschuwd voor de valkuilen bij deze cyclus en hoe je deze best vermijd. Je eindigt de opleiding met een workshop waarbij je de PDCA-cyclus op je eigen organisatie of werk toepast.

Opleidingsonderdelen

 • Wat is de PDCA-cyclus?
 • Waarom wordt PDCA gebruikt?
 • Wat zijn de PDCA-stappen
 • Mogelijke valkuilen
 • Workshop eigen organisatie

Wat is het resultaat van de training over de PDCA-cyclus?

Je team zal een goed overzicht hebben van de werking van je organisatie. Na deze opleiding zal je elk plan of systeem die je dagelijks gebruikt kunnen verbeteren. De opleiding geeft jou en je team een manier van denken om op gestructureerde manier plannen, systemen, diensten, producten en processen te verbeteren. Veel bedrijven onderschatten de positieve impact van deze tool!