Risicobeheersing in de voeding met HACCP

Elke speler in de levensmiddelensector heeft een aantal opgelegde regels en wetten. Overheden willen op deze manier waarborgen dat de voeding voor hun inwoners met zo’n klein mogelijke risico’s wordt geproduceerd en verwerkt. HACCP is zo’n verplicht systeem en staat voor ‘Hazard Analysis – Critical Control Point’ of ‘Gevarenanalyse – Kritische Controlepunten’

Wat is HACCP?

HACCP is een voedselveiligheidssysteem dat er op toe ziet dat voeding veilig is voor consumptie. Het systeem is gebaseerd op zeven principes die de nodige risico’s en controlepunten beschrijven. Dit doorheen de hele sector, van bereiding, productie, verpakking en transport tot distributie en opslag.

Voor wie is HACCP?

Een HACCP-systeem is wettelijk verplicht voor iedere organisatie die werkzaam is in de voedingssector. Elk bedrijf dat voeding bereidt, produceert, verpakt, transporteert, distribueert of stockeert moet dit systeem volgen. Tevens is het de goede basis voor bedrijven die voedselveiligheid normen willen implementeren, zoals ISO/FSSC 22000, BRC Food en IFS.

Wat zijn de voordelen van HACCP?

Het HACCP-systeem heeft enkele mooie voordelen voor jou als bedrijf:

 • Risicobeheersing: de zeven stappen van HACCP bestaan er in om doorheen je processen alle risico’s te identificeren en hier kritische controlepunten op te zetten.
 • Continue verbetering: bij de kritische controlepunten krijg je een zicht op wat beter kan. Het HACCP-plan bestaat er dan ook in om constante verbetering en risicoverkleining te hebben.
 • Vertrouwen: niet enkel klanten, maar ook leveranciers, partners en overheden gaan sneller vertrouwen hebben in je bedrijf als je een HACCP-plan hebt. Het toont namelijk aan dat je wettelijk in orde bent en je je risico’s tot een minimum herleid.
 • Lagere kost: Door je risico’s te minimaliseren en continu te verbeteren, ga je minder fouten maken, minder afkeur hebben en dus je kosten verlagen.
 • Hogere omzet: met een HACCP-systeem gaan bedrijven en klanten sneller naar jouw onderneming komen om producten af te nemen, ook internationaal, waardoor je omzet stijgt.
 • Integratie met andere normen: voor verschillende normen en systemen, wordt HACCP als basis genomen. Je gaat dus makkelijker andere kwaliteitsmanagementsystemen kunnen implementeren, zoals ISO/FSSC 22000, BRC food en IFS.

Wat doen we voor jou?

We bieden een HACCP training aan zodat je voedselveiligheid voor je consumenten kunt waarborgen. Met de training leer je de zeven stappen van HACCP om risico’s te identificeren en te verminderen of elimineren. Zo verhoog je het consumentenvertrouwen en verlaag je je kosten. Ook neem je met een HACCP-plan processen onder de loep, waardoor je de efficiëntie hiervan kan verhogen en zo je omzet verhogen.

Wat zit er in de opleiding rond HACCP?

Binnen de HACCP-opleiding krijg je inzicht in wat HACCP concreet is en hoe dit een onderdeel is van verschillende managementsystemen voor voedselveiligheid. Je leert aan de hand van een stroomdiagram de zeven stappen te gebruiken om gevaren te identificeren en deze te communiceren. Ook komen de verschillende soorten gevaren aan bod en leer je deze te bedwingen. Tenslotte krijg je inzicht in hoe multidisciplinair deze richtlijnen zijn en hoe zo’n team in je organisatie past.

Opleidingsonderdelen

 • Wat is HACCP?
 • Welke soorten gevaar zijn er en hoe beperk ik deze?
 • Welke stappen volgt HACCP?
 • Hoe ziet een HACCP-team er uit?
 • Stroomdiagram – hoe pas ik HACCP toe?
 • Korte workshop rond eigen organisatie

Wat is het resultaat van de training over HACCP?

Na de opleiding kan je een HACCP-systeem toepassen op je eigen bedrijf waardoor je risico’s vermindert of elimineert. Hierdoor bespaar je kosten en verhoog je de kwaliteit van je levensmiddelen, opslag of transport. Verder leer je dat HACCP ook een goede basis voor normen rond voedselveiligheid, zoals ISO/FSSC 22000, BRC Food en IFS.